NL | FR | EN
Dr. Patrick Dedoncker

Behandelingen / Halslift

Halslift

Bij het ouder worden verslapt ook de huid aan de hals of kin. Een halscorrectie of onderkinlift kan dan helpen om de overtollige huid met rimpels te corrigeren.
Bij een halslift wordt de huid van de hals en de onderkin gladgestreken. Meestal gebeurt een halslift in combinatie met een facelift, omdat in veel gevallen ook de huid van het gezicht verslapt en verouderd is. In sommige gevallen is er ook sprake van een dubbele kin.

Hoe wordt een halslift uitgevoerd?

Eerst wordt een liposculptuur uigevoerd van de hals en onderkin. Deze liposculptuur zorgt ervoor dat al het onderhuidse vet wordt weggezogen én dat de overblijvende huid nog strakker kan aangespannen worden. Voor en soms achter het oor wordt de huid losgemaakt en aangespannen. Niet alleen de huid, maar ook de onderliggende halsspieren worden aangespannen, met heflussen, tegen de zwaartekracht in.

Litteken

Momenteel wordt bij een halslift de nieuwe short scar lift of MACS-techniek (minimal access cranial suspension lift) gebruikt. Deze methode geeft in vergelijking met de oudere technieken een veel korter en bijna onzichtbaar litteken. Dit is gelegen voor het oor, en eindigt tussen in de haren. Men spreekt ook van minilift omwille van het veel kortere litteken. Het liftend effect blijft echter maximaal.

Bij een halslift worden ook geen klassieke, zichtbare hechtingen gebruikt. Er zijn alleen onderhuidse hechtingen, die spontaan verteren. De huid zelf wordt dichtgekleefd met speciale weefsellijm. Achteraf merkt niemand aan een  litteken dat u een neklift heeft ondergaan.

Verdoving

Door de verfijning van de operatieve techniek en door sterke vooruitgang in anesthesie in de laatste jaren wordt een halslift onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Aan zenuwachtige patiënten wordt een kortwerkend kalmerend medicijn toegediend. Deze sedatie kan in verscheidene gradaties, tot en met een slaaproesje. In elk geval is een klassieke narcose met intubatie niet nodig.
Daardoor is de patiënt na de ingreep veel fitter, zonder de nare bijwerkingen van een narcose. Een overnachting in de kliniek is daardoor ook overbodig.

Herstel

Nog dezelfde dag van de ingreep kan u de kliniek verlaten. Het ongemak van de eerste 24 uur wordt bestreden met klassieke pijnstillers zoals paracetamol of met ibuprofen. Nadien verdwijnt de pijn zeer snel.

De dag na de ingreep gebeurt de eerste wondcontrole. Het drukverband wordt verwijderd, de wondnaad ontsmet en het eventuele drainagebuisje wordt weggenomen.

Na dit controle onderzoek is geen nieuw verband meer nodig. U mag vanaf dan ook het haar weer wassen, waardoor u zich onmiddellijk al veel beter zal voelen. Vanaf dan mag u zelf de wondnaad ’s morgens en ’s avonds ontsmetten met isobetadine. Omdat er geen zichtbare hechtingen zijn, moeten er geen draadjes worden verwijderd.

De eerste week na de ingreep is de hals gezwollen. U kan een sjaal dragen om dit te camoufleren.

We raden u aan om gedurende de eerste weken het litteken in te masseren met een vette crème (nivea handcrème, dagcrème, amandelolie, een littekenzalf, siliconezalf e.a.).

Door de speciale manier van hechten (onderhuids en dichtkleven) en de plaats waar de insnede gemaakt is (aan het oor en in het haar) is het litteken vrij snel bijna onzichtbaar. Uiteraard heeft elke patiënt zijn eigen helingsproces.
 
Het gebruik van ijsfricties tegen de zwelling en crèmes tegen blauwe plekken is weinig efficiënt, maar wel onschadelijk.

Mogelijke risico's en complicaties

Na een neklift kan de huid minder gevoelig zijn, meer bepaald voor het oor. Dit is echter tijdelijk. Na enkele weken en in sommige gevallen na enkele maanden verdwijnt het voos gevoel en voelt de huid weer normaal aan.

Bij rokers kan de genezing trager zijn, met veel korstvorming op de wond. Een op zijn minst tijdelijke rookstop is dan ook sterk aan te bevelen.

Voorzorgen en veiligheid

Al onze ingrepen worden in de meest veilige omstandigheden uitgevoerd door de plastisch chirurg, die wordt bijgestaan door professioneel personeel.

Hoewel een facelift meestal onder lokale verdoving gebeurt, wordt u tijdens de ingreep toch continu gemonitord (automatische, herhaaldelijke bloeddrukmetingen, constante zuurstofsaturatie metingen, electrocardiogram) door een anesthesist die begeleid wordt door één of twee gediplomeerde verpleegkundigen. Alleen deze werkwijze garandeert de hoogst mogelijke veiligheid voor de patiënt.

De bijkomende plaatselijke verdoving zorgt niet alleen voor een ingreep zonder pijn, maar ook voor minimaal bloedverlies en blauwe plekken.

Uw ingreep wordt uitgevoerd in strikt steriele omstandigheden. Wij vragen u ook om uw haren voor de ingreep grondig te wassen. Dit om de huidbacteriën te verzwakken. Tijdens de ingreep dienen wij u ook een licht antibioticum toe.

Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, gelieve dit vooraf mee te delen aan de arts (bv. acetylsalicylzuur, asaflow, cardioaspirine, dipiridamole, plavix, sintrom, marevan e.a.).
Ook wanneer u rookt of diabetes hebt, moet u dit aan uw plastisch chirurg melden.

Na uw ingreep krijgt u het persoonlijk mobiel gsm-nummer van uw plastisch chirurg zodat u zich veilig voelt.

Aanverwante onderwerpen

facelift
ooglidcorrectie
lipofilling
liposculptuur

Contact

Ingrepen en consultatie (na afspraak)

A.Z. Jan Portaels
Gendarmeriestraat 65
B-1800 Vilvoorde
België
T: +32 (0)2 257 59 74

VITAZ campus Lokeren
Lepelstraat 2
9160 Lokeren
België
T: +32 (0)9 432 17 88

Bekijk meer foto's