NL | FR | EN
Dr. Patrick Dedoncker

Behandelingen / Lipofilling - Nano fat grafting - Vergroting

Lipofilling (gelaat) / Nano Fat Grafting / Bil-Borstvergroting

Het verdwijnen van onderhuids vet in het gezicht leidt tot veroudering. Even als zwaartekracht en een verminderde elasticiteit van de huid.  Vanaf 40- jarige leeftijd verschrompelt het vetweefsel in het gelaat beetje bij beetje en dit fenomeen is vooral zichtbaar rond ogen en mond.
Onze inzichten in veroudering en wat er aan te doen, zijn veranderd.

De minifacelift spant slappe huid terug op. Denk maar aan hals, mondhoeken, en ‘hamsterwangen’.  Een lift rijkt echter geen oplossing aan voor het verdwijnen van dit onderhuids vetweefsel en doet evenmin iets aan de kwaliteit van de huid.

Lipofilling plaatst het verdwenen vetweefsel terug het gezicht. Een lipofilling maakt het verschil tussen een geslaagde facelift en een bijzonder geslaagde facelift. Het vetweefsel haalt men op plaatsen waar men er van af wil, bijvoorbeeld buik, heupen of binnenkant van de knie. Dat gebeurt aan de hand van liposculptuur. Het geaspireerde vet wordt gefilterd tot alleen maar vetcellen overblijven. Vervolgens worden deze vetcellen terug geïnjecteerd. Dit gebeurt met een fijne naald. Bijvoorbeeld rond ogen en wangen.  Of in rimpels. Om te verjongen.  
Of in borsten.  Om te vergroten.  Een alternatief voor borstprothesen.
De techniek wordt alsmaar verfijnder zodat méér cellen de vettransfer overleven.  Zo ontstond een nieuw en efficiënt middel tegen veroudering, naast minifacelift en laserpeeling.

Welke zones worden gefild?

Bovenste en onderste oogleden bij mensen met ingevallen ogen. Kaaklijn, boven- en onderlip, marionette goef en de nasolabiale plooi zijn eveneens dankbare zones.
Maar ook borsten en billen zijn mogelijk, om ze te vergroten als alternatief voor silicone implantaten.

Gebeurt lipofilling onder verdoving?

Lipofilling gebeurt onder plaatselijke verdoving al dan niet met een slaaproesje, in dagkliniek, onder monitoring door een electrocardiogram. Zo heeft u niet de vervelende nadelen van een algemene verdoving. Men gaat dezelfde dag terug naar huis. Een overnachting is niet nodig. Eventuele pijn wordt bestreden met paracetamol en ibuprofen. Het gelaat is de eerste dagen opgezet, met wat geel-blauwe plekken. Dit is normaal.
Uitgebreide lipofillings, zoals van borsten en billen, doen we onder algemene verdoving.

Hoelang blijft het vet aanwezig bij lipofilling?

Het gebruikte vet is lichaamseigen. Het wordt dus niet afgestoten. Sommige vetcellen overleven de behandeling echter niet. Daarom wordt steeds een lichte overcorrectie uitgevoerd. Na 2 jaar kan een kleine ‘touch-up’ of bijvulling aangewezen zijn.

Hoeveel kan je injecteren met een lipofilling?

In het gelaat is dit 20 tot 50 cc. Dit is dus veel méér dan bij farmaceutische fillers, zoals  hyaluronzuur en collageen, waarbij het per 1 cc gaat.
Vetcellen zijn lichaamseigen en ongevaarlijk. De bron is nagenoeg onuitputtelijk bij de meeste mensen. Uit 1 liter vet haalt men 100 cc bruikbare cellen.

Kan lipofilling ook elders dan in het gelaat?

Jazeker. Lipofilling kan een alternatief zijn voor een borstvergroting met implantaten. Of voor bilvergroting. Het gaat hier om honderden cc’s die geïnjecteerd worden. Dit vergt een uitgebreide liposculptuur van het lichaam om al dat vet te oogsten. Voorwaarde is dat er voldoende vet aanwezig is. Magere mensen komen niet in aanmerking.

Kan lipofilling ook in de zomer?

Ja. Blootstelling aan de zon is geen probleem, ten minste zodra de blauwe plekken verdwenen zijn

Opvullen van rimpels met eigen vet

Met een fijne naald worden vetcellen geïnjecteerd in grote diepe rimpels van voorhoofd, wangen, mond en hals. Dit is lipofilling van rimpels. Het vet wordt gebruikt als filler en het is een goedkoop alternatief voor hyaluronzuur.

Nanofat grafting / stemcellen / enten met nano vet

Stamcellen zijn moedercellen, waaruit alle andere cellen ontspringen, ook huidcellen. Enkele jaren geleden ontdekte men dat stamcellen de huid verjongen : fijne rimpels worden glad, huidkwaliteit verbetert en donkere pigmentaties verdwijnen.  Hoe dit juist werkt is vooralsnog nog een raadsel. Het heeft te maken met groeifactoren.
Vet zit boordevol stamcellen en groeifactoren. Het is bovendien gemakkelijk te verkrijgen want het is rijkelijk aanwezig onder de huid als stootkussen.  Door middel van aspiratie of liposcultpuur kan vet op een gemakkelijke manier geoogst worden. Vervolgens filtert men er de stamcellen en groeifactoren uit om die tijdens dezelfde ingreep terug in te spuiten. Meestal in het gelaat en de hals.  Om de huidkwaliteit te verbeteren.

Waarvoor kan nanofat zo al gebruikt worden?

Nanofat wordt gebruikt voor heel fijne rimpels rond de mond. Rimpels die te fijn zijn om op te vullen met een filler.
Of voor donkere oogleden. Een probleem bij jongeren soms.
Ook de rimpeldécolleté en rimpelhals zijn mogelijke toepassingen.
Nanofat geeft de huid terug levenskracht.  Jarenlang aanslepende wonden genezen dank zij nanofat. Er zijn dus nog ook andere toepassingen dan alleen maar verjonging.

Wanneer zie ik het resultaat van nanofat?

Terwijl een minilift en laserpeel een vrijwel onmiddellijk resultaat geven, is de werking van stamcellen en groeifactoren trager.  Het resultaat is pas na 6 maand.  Intussen wordt de roodheid, die een nevenverschijnsel is van de behandeling, gecamoufleerd met make-up.

Contact

Ingrepen en consultatie (na afspraak)

A.Z. Jan Portaels
Gendarmeriestraat 65
B-1800 Vilvoorde
België
T: +32 (0)2 257 59 74

A.Z. Lokeren
Lepelstraat 2
9160 Lokeren
België
T: +32 (0)9 340 85 30