NL | FR | EN
Dr. Patrick Dedoncker

Behandelingen / Peelings

Peel - Peeling - Laserpeel

Het structurele aspect van de veroudering van het gelaat pakt men sinds jaar en dag aan met de (mini)facelift. De textuur van de huid kreeg hierbij minder de aandacht. De achteruitgang van de kwaliteit van de huid wordt echer niet verholpen met een lift. Toch is die slechte kwaliteit voor velen een zorg. Vandaar dat er recent veel behandelingen op de markt kwamen om de huid te verbeteren.

Veel van die behandelingen pretenderen de huid te verjongen. Het merendeel wordt uitgevoerd door niet-medici zoals schoonheidsspecialistes. Deze behandelingen missen echter ‘evidence based medicine’. Dit betekent dat het resultaat niet vaststaat. Dat het nut niet bewezen is. Ondanks mooie voor en na marketingfoto’s, die het tegendeel zouden bewijzen. Marketing speelt handig in op het placebo-effect: de behandeling prikkelt wat en veroorzaakt enige roodheid, en de gebruiker denkt hierdoor dat ze werkt.

De chemische peel en de laserpeel daarentegen zijn wél evidence based medicine of geneeskunde gebaseerd op bewezen feiten. Dit is onontbeerlijk om tot resultaat te komen.

Wanneer is een peel interessant?

Opvullen van rimpels met filler (hyaluronzuur) of vet (lipofilling) is vaak niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat er te veel zijn. Fijne rimpels verlopen kris kras door elkaar, landkaartvormig. Meestal aan mond en ogen, maar ook elders.
De chemische peeling en laser brengen dan de oplossing. Beide leveren hetzelfde resultaat. Wij geven de voorkeur aan de chemische peel boven de laser wegens het lagere prijskaartje en de snellere genezing. Snel terug na aan het werk gaan en sociale activiteiten opnemen is belangrijk.
Bovendien levert de peel naast een verbetering ook een verstrakking van de huid op. Een liftend effect dus.
En de kleur van de huid verbetert. Ideaal tegen pigmentvlekken.

Hoe werkt een peel?

De peel verbrandt, net zoals de laser, de toplaag van de huid met daarin de rimpels. De laser werkt met hitte, de peel met een sterk verdund zuur. Deze medisch gecontroleerde verbranding veroorzaakt geen littekens. De peel, of beter de genezing ervan, leidt een ingewikkeld biochemisch proces in, waaronder celdeling. Dit is geboorte van nieuwe huidcellen, en aanmaak van collageen en elastine. Dat zijn belangrijke bouwstoffen. Huidcellen zijn de bakstenen, collageen en elastine het metselwerk. Veroudering wordt gekenmerkt door afbrokkeling van dit metselwerk, en het leidt tot verslapping en rimpelvorming. De peeling verhelpt hieraan en zorgt uiteindelijk voor verjonging door minder rimpels en een mooiere textuur van de huid.

Soorten peels

De fruitzuurpeeling is niet echt een medische peel. Schoonheidsspecialistes houden zich ermee bezig. Hij zorgt voor een sterke prikkeling en wat roodheid, waardoor men de idee krijgt van een zekere werking. Maar de peel is te licht om doeltreffend te zijn. Wel ongevaarlijk.

De trichloorazijnzuur peel of TCA peel is een klassieker, voorbehouden aan plastisch chirurgen en dermatologen. Hij is het equivalent van zo’n 10 tot 15 fruitzuurpeels tesamen. Verschillende concentraties zijn mogelijk naargelang de noodzaak, het gebied en het type rimpel. Pionier hiervan is de Amerikaan dr. Zein Obagi, een dermatoloog.  (meer informatie hier)
De croton oil peel is nieuw in Europa. Autoriteit in dit domein is de Amerikaan dr. Richard Bensimon, een plastisch chirurg. Dit is misschien wel de meest performante peel.  (meer informatie hier)
Verschillende concentraties zijn mogelijk afhankelijk van de zone en het soort rimpels.

Welke zones peelen?

Ogen en kraaiepoten leveren de meest spectaculaire resultaten op. Ongeveer een derde van onze heelkundige oogcorrecties is gecombineerd met een peel omwille van het hoge rendement.
Is elders ook een peel nodig, bijvoorbeeld rond de mond, dan doet men dit best door het volledige gelaat te peelen. Voor een gelijkmatig resultaat.

De voorbereiding van de huid voorafgaand aan de peeling.

Een 8-tal weken vooraf wordt een kuur gestart van vitamine A zuur, tretinoïne en hydrochinone. In de vorm van crèmes op doktersvoorschrift.  Eens de peel achter de rug, gebruikt men de zalven verder, maar aan een verlaagde concentratie. Het verouderingproces wordt hierdoor sterk afgeremd. Vitamine A wordt zo een dagcrème om te verjongen. Het bestendigt de verbeterde textuur en kleur van de huid.

Is een peel pijnlijk?

Enkel het peelen zelf is pijnlijk en het gaat gepaard met branderig gevoel. Een half uur later is alle onbehagen weg.
De peeling gebeurt daarom onder inname van paracetamol gaande tot een plaatselijke verdoving, eventueel met slaaproesje.

Wanneer kan ik terug aan het werk na een peel?

Een peel brengt zwelling met zich mee, en vervelling. Reken daardoor op een 10-tal dagen werkonbekwaamheid. Roodheid kan aanslepen. Make-up mag intussen.

Waarom kan ik me niet laten peelen tijdens de zomer?

Om bruine vlekken en hyperpigmentatie te vermijden.
UV-straling van de zon prikkelt pigmentcellen. Indien de blootstelling aan de zon tegelijkertijd gebeurt met een peel of laserbehandeling, raken deze cellen ontregeld, met donkere vlekken tot gevolg.

Waarom mag ik na een peel niet meer onder de zonnebank?

Solaria verouderen de huid. Er is dus een tegengestelde werking tussen zonnebank en peeling. Bovendien leidt de zonnebank tot bruine vlekken en hyperpigmentatie omdat pigmentcellen ontregeld raken.

Waarom is peelen veel minder kostelijk dan laseren?

Beide methoden zijn even doeltreffend tegen rimpels. De peel geneest echter wat sneller dan de laser. Toch is een peel goedkoper dan de laser. Dit komt door de hoge aankoopprijs van het lasertoestel. De technologie van dit apparaat is bovendien snel achterhaald, waardoor het in een zeer korte termijn afgeschreven wordt.

Kan een peel ook tegen littekens gebruikt worden?

Jazeker, met name de TCA peel wordt toegepast tegen acné littekens. De resultaten zijn wel minder spectaculair dan tegen rimpels.

Hoelang blijft de roodheid?

Roodheid is een positief verschijnsel. Het duidt op een verhoogde doorbloeding van de huid, aanmaak van collageen en elastine en vernieuwing van cellen. Roodheid blijft meerdere weken en verdwijnt dan geleidelijk. Make-up mag intussen.
Bij de CO2-laser duurt de roodheid nog langer dan bij een peel.
Bij een Erbium-laser is de roodheid dan weer wat minder, maar deze laser is ook veel minder doeltreffend.
Onze voorkeur gaat uit naar de peel boven de laser. Een peel is zeer doeltreffendheid en de roodheid verdwijnt sneller.

Contact

Ingrepen en consultatie (na afspraak)

A.Z. Jan Portaels
Gendarmeriestraat 65
B-1800 Vilvoorde
België
T: +32 (0)2 257 59 74

A.Z. Lokeren
Lepelstraat 2
9160 Lokeren
België
T: +32 (0)9 340 85 30

Bekijk meer foto's