NL | FR | EN
Dr. Patrick Dedoncker

Behandelingen / Borstverkleining

Borstverkleining

Te grote en zware borsten zijn voor sommige vrouwen een ware kwelling. Vaak heeft u het gevoel dat uw borsten niet in harmonie zijn met de rest van uw lichaam en ze uw zelfvertrouwen ondermijnen.
Het gewicht van uw boezem stoort bij het sporten en het vinden van leuke kleding en mooie lingerie is frustrerend. Meestal snijden bh-bandjes in uw schouders en heeft u rug- en nekklachten.
Een borstverkleining kan hier een uitkomst bieden. Een nieuwe en kleinere cupmaat geeft  opnieuw het nodige zelfvertrouwen en bewegingsvrijheid.

Hoe gebeurt een borstverkleining?

Bij een borstverkleining wordt niet alleen overtollig klierweefsel, maar ook overtollige huid weggenomen. De tepel wordt hogerop gelift en meestal verkleind. De borstklier wordt geboetseerd in de gewenste vorm en vastgemaakt aan de borstspier. Dit voorkomt verdere doorzakking. Bij extreem zware borsten kan een andere techniek aangewezen zijn.

Litteken

Een borstverkleining kan niet zonder litteken. Momenteel is de ‘verticaal litteken techniek’ de standaard. Het vroegere ankervormige litteken wordt gereduceerd tot slechts een verticaal litteken. Het litteken rondom de tepel verandert niet. Met de tijd vervaagt dit litteken wel.

Verdoving

Omdat een borstverkleining een vrij uitgebreide ingreep is, gebeurt ze, voor uw comfort, onder volledige verdoving. Het is een lichte narcose, net voldoende om u pijnvrij in slaap te houden tot de ingreep voorbij is. Vijf minuten na het beëindigen van de operatie bent u al opnieuw wakker en aanspreekbaar. U blijft dus niet meer urenlang doorslapen of suf zoals bij de vroegere narcose. Een bijkomende plaatselijke verdoving zorgt bovendien dat het bloedverlies minimaal is en u kort na de ingreep weinig pijn voelt.

Voorzorgen

Al onze ingrepen worden in de meest veilige omstandigheden uitgevoerd door de plastisch chirurg, die wordt bijgestaan door professioneel team.

Tijdens de ingreep zorgt de anesthesist voor een continue monitoring (automatische repetitieve bloeddrukmetingen, constante zuurstof saturatie metingen, electrocardiogram). Eén of twee gediplomeerde verpleegkundigen assisteren.  

Maatregelen voor steriliteit worden strikt nageleefd. Tijdens de operatie wordt preventief een licht antibioticum toegediend om infectie te voorkomen. Alleen deze werkwijze garandeert de hoogst mogelijke veiligheid voor u als patiënt.

Tijdens uw eventuele overnachting in de kliniek waken gediplomeerde verpleegkundigen over u.
Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, gelieve dit vooraf mee te delen aan de arts (bv. acetylsalicylzuur, asaflow, cardioaspirine, dipiridamole, plavix, sintrom, marevan e.a.)
Na uw ingreep krijgt u het persoonlijk GSM-nummer van uw plastisch chirurg zodat u zich veilig voelt.

Herstel

Bij een borstverkleining blijft u na de ingreep meestal één keer overnachten in de kliniek, om veiligheidsredenen. Vooraleer u naar huis mag, wordt het drainagebuisje uit de wond verwijderd en krijgt u een nieuw verband.

Doorgaans voelt u weinig pijn na de ingreep. Eventueel ongemak wordt verlicht met klassieke pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol.

Na een borstverkleining bent u 2 weken arbeidsongeschikt. U krijgt hiervoor een attest. Eventueel kan de werkonbekwaamheid nog eens met 2 weken worden verlengd. We raden u aan om het de eerste week na de ingreep rustig aan te doen.

Alle hechtingen lossen vanzelf op en moeten dus niet achteraf verwijderd worden. Na de ingreep moet u nog gedurende 6 weken overdag een steunbh dragen. Een elastische sportbh met brede band en gepaste cupmaat voldoet hiervoor prima. Daarna kan u opnieuw uw gewone lingerie dragen. Douchen kan vanaf twee weken.

De plastisch chirurg vernieuwt zelf na een week het verband. Thuis zorgt u ervoor dat het verband mooi dichtblijft.

Mogelijke risico's en verwikkelingen

Wanneer u gezond bent, zijn er nauwelijks risico’s verbonden aan deze ingreep.

De genezing kan bemoeilijkt worden wanneer u rookt en/of zwaarlijvig bent. Door een verminderde weefseldoorbloeding geneest de tepel met veel korstvorming en ook het verticaal litteken zal moeilijker helen. In dit geval is een dagelijkse wondverzorging met isobetadine zalf noodzakelijk.
Met of zonder deze verwikkelingen, is het uiteindelijke esthetische resultaat even goed. Uw plastisch chirurg beheerst de vaardigheid om deze wondproblemen deskundig aan te pakken.

Andere vragen over een borstverkleining

Hoe weet ik welke grootte te kiezen?

De meeste vrouwen wensen een boezem, die opnieuw in een gemiddelde bh (B-C cup) past. In overleg met uw chirurg wordt het nieuwe volume van de borsten besproken. De grootte van uw nieuwe boezem wordt in harmonie gebracht met uw lichaamsbouw.

Kan ik nog borstvoeding geven?

Neen, dit is niet meer mogelijk omdat de tepel hogerop verplaatst wordt en de melkkanalen worden doorgesneden.

Wat met de gevoeligheid van de tepel?

Dit is onvoorspelbaar. Bij grote doorhangende borsten, die niet meer gevoelig zijn, kan de tepelgevoeligheid terugkeren.

Moet ik jaarlijks op controle komen?

Neen, dit is overbodig.

Hoe moet het borstkanker onderzoek verder?

Net zoals voorheen. Mammografie en echografie kunnen zoals vroeger. Vermeld wel aan de radioloog dat u een borstverkleining gehad heeft (in verband met inwendig littekenweefsel).

Aanverwante onderwerpen

borstlift
borstvergroting
tepelverkleining
ingetrokken tepel

Contact

Ingrepen en consultatie (na afspraak)

A.Z. Jan Portaels
Gendarmeriestraat 65
B-1800 Vilvoorde
België
T: +32 (0)2 257 59 74

VITAZ campus Lokeren
Lepelstraat 2
9160 Lokeren
België
T: +32 (0)9 432 17 88

Bekijk meer foto's