NL | FR | EN
Dr. Patrick Dedoncker

Behandelingen / Dijlift (correctie van de dijen)

Dijlift

Door veel af te vallen of gewoon door het ouder worden verliest de huid van de dijen haar elasticiteit. Dit veroorzaakt overtollige en verslapte huid aan de binnenkant van de dijen. Sporten kan de dijen er weer steviger doen uitzien, maar de verslapping van de huid zal hierdoor niet verbeteren. Met een dijlift kan de huid aan de dijen opnieuw opgespannen worden. Als de dijen bovendien te dik zijn, kan tegelijkertijd ook een liposculptuur uitgevoerd worden.

Hoe gebeurt een dijlift?

De overtollige huid die kan vastgenomen worden tussen duim en wijsvinger, wordt weggenomen. Vervolgens wordt de huid mooi opgespannen en tegen de zwaartekracht in naar boven gelift. Indien er ook overtollig vet is, wordt dat eerst weggezogen met liposculptuur.

Litteken

De insnede wordt gemaakt op de minst opvallende plaats. Concreet loopt het litteken van de liesplooi, tussen de schaamharen tot in de bilplooi en aan de binnenzijde van de dijen. De hechting gebeurt onderhuids, waarna de wondnaad wordt dichtgekleefd. Het litteken is in de eerste maanden soms rood en hard. Maar het vervaagt en versoepelt sterk in het daaropvolgende jaar. De plastisch chirurg geeft u advies om dit natuurlijke rijpingsproces te versnellen. In extreme gevallen is het litteken vertikaal aan de binnenkant van de dij.

Verdoving

Door de verfijning van de operatieve techniek en door sterke vooruitgang in de anesthesie de laatste jaren, wordt een dijlift onder lichte roesverdoving en plaatselijke verdoving uitgevoerd. Na de ingreep zal u zich hierdoor veel fitter voelen. Een overnachting in de kliniek is daardoor ook overbodig.

Herstel

Dezelfde dag van de ingreep, mag u de kliniek reeds verlaten. Er zijn geen drains. Deze ingreep geeft weinig pijn. Eventueel ongemak van de eerste 24 uur wordt bestreden met de klassieke pijnstillers als paracetamol en ibuprofen.
De eerste twee weken kan zitten en/of lopen moeilijk zijn omdat de huid zo sterk aangespannen is. De enkels kunnen tijdelijk wat gezwollen zijn. Eventueel kan u in het begin ook wat last hebben van blauwe plekken.
U bent ongeveer één week arbeidsonbekwaam. Na een week komt u op controle en wordt het verband vernieuwd. Twee maand na de ingreep wordt het resultaat geëvalueerd aan de hand van de genomen foto’s.

Voorzorgen en veiligheid

Al onze ingrepen worden in de meest veilige omstandigheden uitgevoerd door de plastisch chirurg, die wordt bijgestaan door een professioneel team.
Hoewel een dijlift meestal onder lokale verdoving gebeurt, wordt u tijdens de ingreep toch continu gemonitord (automatische, herhaaldelijke bloeddrukmetingen, constante zuurstofsaturatie metingen, electrocardiogram) door een anesthesist. Eén of twee gediplomeerde verpleegkundigen maken deel uit van het team.
De plaatselijke verdoving zorgt niet alleen voor een ingreep zonder pijn, maar ook voor minimaal bloedverlies en blauwe plekken.

Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, gelieve dit vooraf mee te delen aan uw plastisch chirurg (bv. acetylsalicylzuur, aspirine, asaflow, cardioaspirine, dipiridamole, plavix, sintrom, marevan e.a.)

Na uw ingreep krijgt u het persoonlijk mobiel GSM-nummer van uw plastisch chirurg zodat u zich veilig voelt.

Mogelijke risico's en verwikkelingen

Wanneer u gezond bent, zijn er nauwelijks risico’s verbonden aan deze ingreep. Infectie is zeldzaam.  De wonde aan de bilnaad kan wat trager genezen, omdat wondhygiëne daar moeilijk is. Bovendien is die wonde onderhevig aan veel spanning, vooral als men neerzit.

Aanverwante onderwerpen

armlift
facelift
borstlift
buiklift

Contact

Ingrepen en consultatie (na afspraak)

A.Z. Jan Portaels
Gendarmeriestraat 65
B-1800 Vilvoorde
België
T: +32 (0)2 257 59 74

VITAZ campus Lokeren
Lepelstraat 2
9160 Lokeren
België
T: +32 (0)9 432 17 88

Bekijk meer foto's