NL | FR | EN
Dr. Patrick Dedoncker

Behandelingen / Littekencorrectie

Littekencorrectie

Vaak ontstaan littekens na een ongeval of na chirurgie. Bij esthetische ingrepen wordt steeds geprobeerd om littekens zo onopvallend mogelijk te maken.

De manier waarop een litteken geneest is afhankelijk van verschillende factoren. Zo bepalen de plaats van het litteken, de lengte van het litteken, de richting van het litteken, de manier waarop de wond wordt gehecht en het huidtype het latere uitzicht van het litteken. Littekens in het gelaat genezen meestal zeer mooi. Een litteken tussen de schouderbladen of op de borst blijft meestal zichtbaar.

In ieder geval heeft een litteken tijd nodig om uit te rijpen. De eerste vier maanden kan het litteken soms rood-paars en verhard zijn. Dit is tijdelijk. Nadien volgt er een rijpingsproces. Dit proces duurt 1 jaar of langer. Een littekencorrectie wordt bijgevolg nooit binnen het jaar uitgevoerd, omdat men het resultaat van dat rijpingsproces moet afwachten.
Verder geneest een litteken bij de ene persoon beter dan bij de andere. Roodharigen en zwarten genezen soms minder mooi.

Behandelingen

U kunt opvallende littekens laten behandelen met siliconenpleisters, siliconenzalf, corticoïden injecties, chemische peeling, dermabrasie (afschaven van de huid), tatoeage of lasertherapie.

Als dit niet helpt, kan plastische chirurgie een oplossing bieden. Hiervoor bestaan verschillende methoden zoals W-plastie, Z-plastie, weefselexpansie en littekenexcisie.

Uw plastisch chirurg kan u zeggen welke behandeling in uw specifiek geval de beste is.

Aanverwante behandelingen

chemische peel
huidchirurgie

Contact

Ingrepen en consultatie (na afspraak)

A.Z. Jan Portaels
Gendarmeriestraat 65
B-1800 Vilvoorde
België
T: +32 (0)2 257 59 74

A.Z. Lokeren
Lepelstraat 2
9160 Lokeren
België
T: +32 (0)9 340 85 30