NL | FR | EN
Dr. Patrick Dedoncker

Behandelingen / Schaamlipverkleining

Schaamlipverkleining

De binnenste schaamlippen worden ook wel kleine schaamlippen genoemd. Zij steken wat meer uit, of hangen wat meer door dan de buitenste of grote schaamlippen. Dit is normaal. De mate van doorhangen verschilt individueel sterk. Ook is de schaamlip van de ene kant anders dan die van de andere zijde. Kleine  schaamlippen kunnen echter zo lang zijn dat ze storen bij het fietsen of bij het sporten. Ze kunnen ook zichtbaar zijn bij het dragen van strakke kleding of bikini. Door dit probleem kunnen vrouwen zich onzeker voelen in een sexuele relatie.
Er is nog veel gène om hierover te praten. Nochtans kan een eenvoudige operatie dit probleem gemakkelijk oplossen.

Hoe gebeurt een schaamlipverkleining?

Het overtollige deel van de schaamlip wordt chirurgisch verwijderd. U bepaalt zelf de mate van correctie. De clitoris en de bezenuwing ervan blijven intact. De gevoeligheid in de erogene zone verandert dus niet.

Litteken

De wonde wordt onderhuids gehecht. Deze ingreep laat dan ook geen sporen na.

Verdoving

Door de verfijning van de operatieve techniek en door sterke vooruitgang in de anesthesie de laatste jaren, wordt een schaamlipcorrectie onder lichte roesverdoving en plaatselijke verdoving uitgevoerd. Na de ingreep zal u zich hierdoor veel fitter voelen. Een overnachting in het ziekenhuis is dan ook niet nodig.

Herstel

Na de ingreep blijft u nog een uurtje in de kliniek. Nadien mag u naar huis. U kan stappen, hoewel dit de eerste twee dagen hinderlijk is door de zwelling. Nadat de plaatselijke verdoving is uitgewerkt, kan u de pijnlijke zwelling verlichten met pijnstillers (een combinatie van ibuprofen en paracetamol). Voor uw comfort  draagt u best een loszittende brede slip, waarin u een maandverbandje legt. U kan zelf met isobetadine tweemaal per dag de wondnaad ontsmetten.

Voorzorgen en veiligheid

Al onze ingrepen worden in de meest veilige omstandigheden uitgevoerd door de plastisch chirurg, die wordt bijgestaan door een professioneel team.

Hoewel een schaamlipcorrectie meestal onder lokale verdoving gebeurt, wordt u tijdens de ingreep toch continu gemonitord (automatische, herhaaldelijke bloeddrukmetingen, constante zuurstofsaturatie metingen, electrocardiogram) door een anesthesist. Eén of twee gediplomeerde verpleegkundigen maken deel uit van het team. Alleen deze werkwijze garandeert de hoogst mogelijke veiligheid voor u als patiënt.

De plaatselijke verdoving zorgt niet alleen voor een ingreep zonder pijn, maar ook voor minimaal bloedverlies en blauwe plekken.

Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, gelieve dit vooraf mee te delen aan uw plastisch chirurg (bv. acetylsalicylzuur, asaflow, cardioaspirine, dipiridamole, plavix, sintrom, marevan e.a.)
Na uw ingreep krijgt u het persoonlijk mobiel gsm-nummer van uw plastisch chirurg zodat u zich veilig voelt.

Mogelijke risico's en verwikkelingen

Het is een veilige ingreep. Nabloeding wordt vermeden door nauwkeurige lasercoagulatie van bloedende haarvaatjes én door de speciale werking van de plaatselijke verdoving.

Ondanks de moeilijke hygiëne op deze plaats, treedt infectie bijna nooit op. Na de ingreep moet de wondnaad goed ontsmet worden (zitbaden en isobetadine)

Synoniemen

labiaplastie
labioplastie
correctie schaamlippen

Contact

Ingrepen en consultatie (na afspraak)

A.Z. Jan Portaels
Gendarmeriestraat 65
B-1800 Vilvoorde
België
T: +32 (0)2 257 59 74

VITAZ campus Lokeren
Lepelstraat 2
9160 Lokeren
België
T: +32 (0)9 432 17 88