NL | FR | EN
Dr. Patrick Dedoncker

Waarom voor Dr Patrick Dedoncker kiezen?

Omdat het belangrijk is dat u voor uw cosmetische ingreep in professionele handen bent.

Dr. Patrick Dedoncker is een erkend plastisch chirurg, lid van de Koninklijke Belgische Vereninging voor Plastische en Reconstructieve chirurgie,  die per jaar meer dan 1.500 grote en kleinere esthetische ingrepen uitvoert tegen concurrentiële prijzen

Uw arts neemt de tijd om bij het eerste gesprek te luisteren naar uw wensen en beantwoordt graag al uw vragen.

Dr. Patrick Dedoncker voert zijn ingrepen uit in een algemeen ziekenhuis dat voldoet aan hoge veiligheidsnormen - die continu worden aangepast aan nieuwe ontwikkelingen - opgelegd door het Ministerie van Volksgezondheid. Dit is in contrast met de privé-klinieken waarvoor deze normering en overheidscontrole niet van toepassing is.

Andere gespecialiseerde diensten zoals cardiologie, pneumologie, spoedeisende geneeskunde en intensieve zorgen zijn beschikbaar indien nodig.

Uw verzorging in het ziekenhuis is in handen van een professioneel team van hoogopgeleide verpleegkundigen en anaesthesisten, die voortdurend bijgeschoold worden.

Onze ingrepen worden uitgevoerd in een hypermoderne infrastructuur. Zo zijn al onze 16 operatiezalen (+link naar foto) gloednieuw en uitgerust met de allernieuwste, hoogtechnologische apparatuur op het vlak van anaesthesie, operatietechnieken en bacterieloze luchtstroom.

Na uw ingreep kan u uw chirurg op gsm bereiken voor eventuele vragen.

 

Wat zijn de voordelen van een ingreep in een algemeen ziekenhuis?

De veiligheidsnormen die gehanteerd worden in een algemeen ziekenhuis zijn heel hoog.

Bovendien worden de veiligheidsnormen continu aangepast aan nieuwe ontwikkelingen die worden opgelegd door het Ministerie van Volksgezondheid. Dit is in contrast met de privé-klinieken waarvoor deze normering en overheidscontrole niet van toepassing is.

Indien nodig kan onmiddellijk een beroep worden gedaan op andere gespecialiseerde diensten zoals cardiologie, pneumologie, spoedeisende geneeskunde en intensieve zorgen.

Uw verzorging in het ziekenhuis is in handen van een professioneel team van hoogopgeleide verpleegkundigen en anaesthesisten, die voortdurend bijgeschoold worden.

Onze ingrepen worden uitgevoerd in een hypermoderne infrastructuur. Zo zijn al onze 16 operatiezalen  gloednieuw en uitgerust met de allernieuwste, hoogtechnologische apparatuur op het vlak van anaesthesie, operatietechnieken en bacterieloze luchtstroom.

Hoe snel kan ik behandeld worden?

De Belgische gezondheidszorg kent geen wachtlijsten. Afhankelijk van de ingreep kan u binnen de maand behandeld worden.

Kan ik onmiddellijk behandeld worden na een afspraak?

Dit is alleen mogelijk voor niet-heelkundige behandelingen. De wetgeving verbiedt om onmiddellijk te opereren. Een bedenktijd moet in acht worden genomen.

Komt iedereen in aanmerking voor een behandeling?

Normaal gezien wel, maar er zijn uitzonderingen. Voor een borstvergroting moet men meerderjarig zijn. Een borstverkleining kan wel al op tienerleeftijd wanneer kan aangetoond worden dat er een enorme last is.

 

Hoe kies ik mijn plastisch chirurg?

Ga na of je chirurg wel ingeschreven is als een erkend plastisch chirurg. Maak een lijstje met al je vragen over je ingreep. Overloop dit lijstje met je chriurg. Neem uw tijd om een beslissing te nemen en wees kritisch over de kostprijs. 

Worden de kosten van plastische chirurgie vergoed?

Bepaalde ingrepen kunnen vergoed worden, al dan niet gedeeltelijk, door het ziekenfonds of door een hospitalisatieverzekering en dit onder bepaalde voorwaarden. De eerste voorwaarde is dat de ingreep doorgaat in een algemeen ziekenhuis, dat door de overheid erkend is.

Wat moet ik doen als er thuis iets foutloopt na mijn operatie?

Neem dan contact op met Dr. Patrick Dedoncker op zijn persoonlijk mobiel nummer. U krijgt dit nummer mee na de ingreep. Hij is bereikbaar dag én nacht, ook in het week-end, voor dringende gevallen.

Is plastische chirurgie gevaarlijk?

Meestal niet, omdat de meestse ingrepen gebeuren aan de oppervlakte van het lichaam. Er is nooit contact met ingewanden. Natuurlijk zijn kleine verwikkelingen zoals nabloeding of  infectie altijd mogelijk. 

Wat moet ik meebrengen naar het ziekenhuis?

Breng uw identiteitskaart en sis-kaart mee. Uw juwelen en eventuele piercings doet u uit en laat u best thuis. U hoeft geen speciale kledij mee te brengen. In het ziekenhuis krijgt u van ons een operatiehemdje.

Moet ik iemand meebrengen bij mijn ingreep?

Bij sommige behandelingen is dit aangeraden. Meestal kan u vrij snel na uw ingreep weer naar huis. Maar soms kan u nog wat pijn hebben of suf zijn. Dan is het handig als u een begeleider heeft die u naar huis kan brengen.

Tijdens uw ingreep kan uw begeleider wachten in de wachtzaal. Maar bij goed weer kan uw begeleider het stadscentrum even verkennen. Zowel in Vilvoorde als in Lokeren is een aangenaam centrum op loopafstand van het ziekenhuis.  Wanneer uw ingreep afgelopen is, verwittigen wij uw begeleider. 

Welke behandelingen doet Patrick Dedoncker?

Naast de gekende cosmetische ingrepen doet Patrick Dedoncker ook huidchirurgie, zoals wegname van goedaardige en kwaadaardige huidletsels en gezwellen en littekens. Hij doet ook soms handchirurgie.

 

Hoe gebeurt een borstvergroting?

Via de oksel, de tepel of borstplooi

Borstprothesen kunnen ingebracht worden via de oksel, de tepel of borstplooi. De huidinsnede is meestal niet langer dan 3 cm. Het inbrengen van de prothese via de oksel is vrij moeilijk en nabloeding is mogelijk omdat de afstand tot de borst groot is. Als de tepels een diameter hebben van 2,5 cm of meer, dan kan de prothese via de tepel worden ingebracht. Veel vrouwen kiezen ervoor om de prothese in te brengen via de borstplooi onderaan.

Submusculair vs. Subglandulair

Een implant wordt bij voorkeur zo diep mogelijk geplaatst, dus achter de borstspier. Dit noemt men ook wel submusculair of subpectoraal. Deze lokalisatie is de standaard, een implant is immers een vreemd lichaam.

Soms moet de prothese minder diep zitten, namelijk tussen de borstspier en borstklier (subglandulair). Dit is het geval wanneer de borst al wat meer begint door te zakken. Een prothese geplaatst achter de borstspier geeft dan een te onnatuurlijk silhouet.

Hoe kies ik de juiste borstprothesen?

Keuze van de prothese

De keuze van het juiste implantaat is zeer belangrijk. Uw plastisch chirurg is dé persoon om u hierin te begeleiden. Vier beslissingen moeten worden genomen:

1.    de grootte
2.    de vorm
3.    de keuze van de vulling  
4.    de keuze van de fabrikant

1. De grootte van de borstprothese

De meeste vrouwen wensen een borstvolume dat een mooi en vooral natuurlijk resultaat geeft. In praktijk komt dit overeen met een extra volume tussen 200 en 350 cc. De grootte van het implantaat kan per 20 cc toenemen. Andere vrouwen, die daarentegen een zeer diep décolleté wensen, kiezen beter een volume tussen 350 en 500 cc. Maar ook nog grotere volumina zijn mogelijk.

Binnen eenzelfde volume kan ook een verschillend profiel van prothese worden gekozen.  Dit profiel bepaalt mee het uitzicht van uw nieuwe boezem. U kan kiezen tussen een laag, normaal of hoog profiel. Een hoog profiel implantaat is smaller aan de basis, maar steekt wel méér naar voren uit. Dit helpt vrouwen, die een zeer nauwe borstkas hebben. Deze hoog profiel prothesen zijn wat meer bolvormig, en accentueren meer de ronde look, voor zover dit gewenst is. Laag profiel implantaten zijn daarentegen breder en wat platter. Zij zorgen dan weer meer voor de natuurlijke look.  De normaal profiel prothesen zorgen voor een compromis tussen beide. Ook hier helpt uw chirurg u bij het maken van de juiste keuze.

2. De vorm

Er zijn ronde en anatomische implantaten. Beide types van protheses hebben hun voor- en nadelen.

Ronde borstprothesen

Ronde implantaten zijn iets soepeler en kunnen daarom via een kleine insnede worden ingebracht. Meestal worden deze implantaten achter de borstspier geplaatst. Zo krijgen ze vanzelf een anatomische vorm omdat de borstspier de bovenste helft van het implant lichtjes platdrukt. Ronde implantaten zijn goedkoper dan anatomische en geven aan de borst een mooie ronde vorm. Zij zorgen bovendien voor extra opvulling bovenaan de borst. Vooral wanneer deze vrij plat is.

Anatomische borstprothesen

Dit type van prothese heeft de vorm van een druppel: bovenaan dunner, onderaan dikker. Ze staan garant voor een uiterst natuurlijk resultaat. Ze zijn gevuld met een gel die iets stugger is, waardoor ze moeilijker kunnen samengeduwd worden bij het inbrengen. Dit type protheses kan meestal niet via de tepel worden ingebracht.

Uw chirurg zal samen met u zoeken naar de prothese die het best aan uw wensen voldoet.

3. De keuze van de vulling van de prothese

Protheses zijn gevuld met siliconengel of met water (zoutoplossing of saline). In beide gevallen is het een zakje met een omhulsel uit siliconen. Om kapselvorming tegen te gaan werken we alleen met prothesen met een geruwd (getextureerd) oppervlak.

Silicone implantaten

Deze implantaten worden vooraf in de fabriek gevuld en zijn naadloos. De silicone bestaat uit een cohesieve gel, zodat de vorm van de prothese op elk moment gegarandeerd blijft.
Lekken en barsten komen bij de nieuwe generatie van prothesen niet meer voor. En mocht dit toch voorkomen, dan zorgt deze cohesieve gel ervoor dat de silicone niet meer weg kan lekken. Siliconen lijken qua aanvoelen het meeste op het eigen borstklierweefsel. Dit type van implantaten is veruit het populairste.

Watergevulde prothesen

Bij deze prothesen wordt een silicone zakje tijdens de operatie door de chirurg opgevuld met zout water. Een ventiel zorgt ervoor dat het water niet wegloopt. Door de aanwezigheid van dit ventiel kunnen watergevulde prothesen wel lekken. Een prothese gevuld met water voelt minder natuurlijk aan. Anderzijds kan dit type prothese via endoscopische weg (via de navel) geplaatst worden en dit met een minimaal litteken. Dit type van implantaten is vandaag de dag niet meer populair.

Nieuwe, experimentele vullingen gebruiken we niet omdat de effecten op lange termijn nog niet gekend zijn.

4. De keuze van de fabrikant van de prothese

We werken alleen met implantaten van topkwaliteit, zogenaamde A-merken. Aangezien een prothese in het lichaam blijft mag hierop niet bespaard worden. In uw belang plaatsen we dan ook enkel prothesen waarvan de producent minstens 15 jaar garantie biedt, en liever nog levenslang.

Zal ik veel pijn hebben na mijn ingreep?

Neen, u hoeft geen schrik te hebben voor pijn.  Door het nemen van de klassieke pijnstillers zoals paracetemol en ibuprofen zal u volledig pijnvrij zijn. Meestal zijn deze pijnstillers slechts een drietal dagen nodig. Bij pijngevoelige patiënten wordt soms een krachtiger pijnstiller voorgeschreven. Indien u ondanks de pijnstillers toch pijn heeft, dan kan dit wijzen op een verwikkeling, zoals een nabloeding of een infectie. In dit geval belt u gewoon uw plastisch chirurg voor een vervroegde nacontrole.

Nazorg na mijn esthetische ingreep, door wie gebeurt dit?

De nazorg na uw esthetische ingreep gebeurt enkel door uw eigen plastisch chirurg. Het is niet nodig om een verpleegkundige aan huis te laten komen.  De verzorging na een esthetische ingreep vraagt immers een gespecialiseerde en specifieke aanpak. Onmiddellijk na uw operatie krijgt u van Dr. Patrick Dedoncker een afspraak voor een eerste controle. Zo kan uw plastisch chiurg zelf de eerste resultaten van uw ingreep beoordelen. De eerste controle gebeurt meestal binnen de week. Intussen hoeft u niets te doen. Het verband wordt tot dan mooi dicht gelaten voor genezing.

Wat is een borstverkleining bij mannen?

Bij een gynaecomastie of een borstverkleining bij mannen moet ofwel overtollig vet- of klierweefsel verwijderd worden. Een echografie toont het verschil aan tussen vet en klier. Vetweefsel wordt weggezogen met vibroliposculptuur. Deze ontzettend snel vibrerende liposculptuur verhakkelt ook het klierweefsel, zodat dit ook weggezogen wordt samen met het vet. Indien er toch nog overtollig klierweefsel overblijft, wordt dit verwijderd via een insnede in de tepel.

Wat moet ik doen als er een probleem is voor ik mijn eerste controle heb?

Dan belt  u gewoon Dr. Patrick Dedoncker op zijn persoonlijk mobiel telefoonnummer zodat u vroeger langs kan komen voor de nacontrole.

Na mijn operatie is er een complicatie. Moet ik nu schrik hebben?

Elke heelkundig ingreep, hoe simpel ook, kan complicaties geven. Gelukkig zijn verwikkelingen eerder zeldzaam. Uw plastisch chirurg doet er alles aan om deze te vermijden (bv. nabloeding, infectie e.a.). Als er toch verwikkelingen optreden, vertrouw dan op zijn professionalisme. Dr. Dedoncker werd ook opgeleid om vakkundig met complicaties om te gaan. In het geval van verwikkelingen is het goed om te onthouden dat eventuele complicaties het uiteindelijke resultaat van uw operatie niet zullen beïnvloeden.

Hoe snel zie ik het gewenste resultaat na mijn operatie?

Geduld na een operatie is heel belangrijk. Na uw ingreep is er meestal zwelling. Dit is  volledig normaal. Cosmetische chirurgie is hoofdzakelijk heelkunde van de huid en de onderlaag ervan. De huid overreageert hierop met een afweermechanisme dat gekenmerkt wordt door enorme zwelling. Dit is een normale afweerreactie van ons lichaam tegen schade van buitenuit, wat chirurgie toch ook is.

Bij de ene patiënt verdwijnt de zwelling sneller dan bij de andere. Probeer over deze periode heen te kijken. Het is zinloos van u ongerust te maken want uw lichaam volgt zijn eigen helingsproces. De eerste resulaten van uw ingreep zullen snel zichtbaar zijn, maar houd er rekening mee dat het definitieve resulataat pas ten vroegste 2 maand na uw ingreep te bewonderen is. Voor sommige ingrepen zoals een facelift of een neuscorrectie kan het helingsproces zelfs nog iets langer zijn.

 

Mag ik douchen na mijn operatie?

Hoewel de wondnaden hermetisch dichtgekleefd worden, raadt Dr. Patrick Dedoncker u toch aan om de wondjes de eerste tien dagen mooi droog te houden. Bij ingrepen zonder echte huidinsnede, zoals bv. liposculptuur, kan u uiteraard vrijwel onmiddellijk douchen.

Wat mag ik verwachten van een ooglidcorrectie van de bovenste oogleden?

Na een ooglidcorrectie van de bovenste oogleden zal de huid niet meer dubbelgeplooid op uw ooglid liggen. Een band van enkele millimeters ooglid komt opnieuw te voorschijn, net zoals het was toen u jonger was. Dit zal u een frissere aanblik geven.

Wanneer zie ik het resultaat van een ooglidcorrectie van de bovenste oogleden?

Wanneer de meeste zwelling van de eerste week verdwenen is, komt het resultaat geleidelijk te voorschijn. Gedurende de eerste drie weken kan de ooglidhuid wel nog met plooien zijn en is ze nog niet mooi om naar te kijken. Deze rimpeling verdwijnt spontaan in de periode nadien. Het definitieve resultaat kan na 2 maand bewonderd worden. Het litteken is dan reeds weinig zichtbaar. Maar in de daaropvolgende maanden zal het vrijwel onzichtbaar worden.Het

 

Wat mag ik verwachten van een ooglidcorrectie van de onderste oogleden?

Na een ooglidcorrectie van de onderste oogleden verdwijnen de zakjes onder de ogen. Dit is niet alleen uitpuilend vetweefsel, maar ook huid, die als een gordijn doorhangt.

Wanneer zie ik het resultaat van een ooglidcorrectie van de onderste oogleden?

Wanneer de meeste zwelling van de eerste twee weken verdwenen is, komt het resultaat geleidelijk te voorschijn. Het definitieve resultaat kan na 2 maand bewonderd worden. Het litteken is dan reeds weinig zichtbaar. Maar in de daaropvolgende maanden zal het vrijwel onzichtbaar worden.

Wanneer kan ik na een borstvergroting terug aan het werk?

Een borstvergroting is de eerste drie dagen vrij pijngevoelig. Pijnstillers zorgen ervoor dat u volledig klachtenvrij bent in die moeilijke periode. Sommigen kunnen al weer aan het werk vanaf de 4'de dag, anderen stellen dit liever een week uit, om opnieuw de activiteiten te hervatten.

Contact

Ingrepen en consultatie (na afspraak)

A.Z. Jan Portaels
Gendarmeriestraat 65
B-1800 Vilvoorde
België
T: +32 (0)2 257 59 74

VITAZ campus Lokeren
Lepelstraat 2
9160 Lokeren
België
T: +32 (0)9 432 17 88