NL | FR | EN
Dr. Patrick Dedoncker

Behandelingen / Borstvergroting

Borstvergroting

Veel vrouwen dromen van een vollere en mooiere boezem. Na een zwangerschap, door vermagering of door veroudering kunnen borsten kleiner of gewoon minder stevig worden. Maar ook voor vrouwen bij wie de boezem te weinig ontwikkeld is, biedt een borstvergroting een oplossing. Uw zelfvertrouwen krijgt een boost als u kan pronken met een jonge, stevige boezem met één of meerdere cupmaatjes extra. Een borstvergroting is succesvol wanneer de nieuwe boezem natuurlijk oogt en het litteken van de operatie onzichtbaar is.

Hoe gebeurt een borstvergroting?

Via de oksel, de tepel of borstplooi

Borstprothesen kunnen ingebracht worden via de oksel, de tepel of borstplooi. De huidinsnede is meestal niet langer dan 3 cm. Het inbrengen van de prothese via de oksel is vrij moeilijk en nabloeding is mogelijk omdat de afstand tot de borst groot is. Als de tepels een diameter hebben van 2,5 cm of meer, dan kan de prothese via de tepel worden ingebracht. Veel vrouwen kiezen ervoor om de prothese in te brengen via de borstplooi onderaan.

Submusculair vs. Subglandulair

Een implant wordt bij voorkeur zo diep mogelijk geplaatst, dus achter de borstspier. Dit noemt men ook wel submusculair of subpectoraal. Deze lokalisatie is de standaard, een implant is immers een vreemd lichaam.

Soms moet de prothese minder diep zitten, namelijk tussen de borstspier en borstklier (subglandulair). Dit is het geval wanneer de borst al wat meer begint door te zakken. Een prothese geplaatst achter de borstspier geeft dan een te onnatuurlijk silhouet.

Keuze van het implantaat

De keuze van het het juiste borstvolume is zeer belangrijk. Uw plastisch chirurg is dé persoon om u hierin te begeleiden. Vier beslissingen moeten worden genomen:

1.    de grootte
2.    de vorm
3.    de keuze van de vulling  
4.    de keuze van de fabrikant

1. De grootte van het implantaat

De meeste vrouwen wensen een volume dat een mooi en vooral natuurlijk resultaat geeft. In praktijk komt dit overeen met een extra volume tussen 200 en 350 cc. De grootte van het implantaat kan per 20 cc toenemen. Andere vrouwen, die daarentegen een zeer diep décolleté wensen, kiezen beter een volume tussen 350 en 500 cc. Maar ook nog grotere volumina zijn mogelijk.

Binnen eenzelfde volume kan ook een verschillend profiel van prothese worden gekozen.  Dit profiel bepaalt mee het uitzicht van uw nieuwe boezem. U kan kiezen tussen een laag, normaal of hoog profiel. Een hoog profiel implantaat is smaller aan de basis, maar steekt wel méér naar voren uit. Dit helpt vrouwen, die een zeer nauwe borstkas hebben. Deze hoog profiel prothesen zijn wat meer bolvormig, en accentueren meer de ronde look, voor zover dit gewenst is. Laag profiel implantaten zijn daarentegen breder en wat platter. Zij zorgen dan weer meer voor de natuurlijke look.  De normaal profiel prothesen zorgen voor een compromis tussen beide. Ook hier helpt uw chirurg u bij het maken van de juiste keuze.

2. De vorm

Er zijn ronde en anatomische implantaten. Beide types van protheses hebben hun voor- en nadelen.

Ronde implantaten

Ronde implantaten zijn iets soepeler en kunnen daarom via een kleine insnede worden ingebracht. Meestal worden deze implantaten achter de borstspier geplaatst. Zo krijgen ze vanzelf een anatomische vorm omdat de borstspier de bovenste helft van het implant lichtjes platdrukt. Ronde implantaten zijn goedkoper dan anatomische en geven aan de borst een mooie ronde vorm. Zij zorgen bovendien voor extra opvulling bovenaan de borst. Vooral wanneer deze vrij plat is.

Anatomische implantaten

Dit type van prothese heeft de vorm van een druppel: bovenaan dunner, onderaan dikker. Ze staan garant voor een uiterst natuurlijk resultaat. Ze zijn gevuld met een gel die iets stugger is, waardoor ze moeilijker kunnen samengeduwd worden bij het inbrengen. Dit type protheses kan meestal niet via de tepel worden ingebracht.

Uw chirurg zal samen met u zoeken naar de prothese die het best aan uw wensen voldoet.

3. De keuze van de vulling van de prothese

Protheses zijn gevuld met siliconengel of met water (zoutoplossing of saline). In beide gevallen is het een zakje met een omhulsel uit siliconen. Om kapselvorming tegen te gaan werken we alleen met prothesen met een geruwd (getextureerd) oppervlak.

Silicone implantaten

Deze implantaten worden vooraf in de fabriek gevuld en zijn naadloos. De silicone bestaat uit een cohesieve gel, zodat de vorm van de prothese op elk moment gegarandeerd blijft.
Lekken en barsten komen bij de nieuwe generatie van prothesen niet meer voor. En mocht dit toch voorkomen, dan zorgt deze cohesieve gel ervoor dat de silicone niet meer weg kan lekken. Siliconen lijken qua aanvoelen het meeste op het eigen borstklierweefsel. Dit type van implantaten is veruit het populairste.

Watergevulde prothesen

Bij deze prothesen wordt een silicone zakje tijdens de operatie door de chirurg opgevuld met zout water. Een ventiel zorgt ervoor dat het water niet wegloopt. Door de aanwezigheid van dit ventiel kunnen watergevulde prothesen wel lekken. Een prothese gevuld met water voelt minder natuurlijk aan. Anderzijds kan dit type prothese via endoscopische weg (via de navel) geplaatst worden en dit met een minimaal litteken. Dit type van implantaten is vandaag de dag niet meer populair.

Nieuwe, experimentele vullingen gebruiken we niet omdat de effecten op lange termijn nog niet gekend zijn.

4. De keuze van de fabrikant van de prothese

We werken alleen met implantaten van topkwaliteit, zogenaamde A-merken. Aangezien een prothese in het lichaam blijft mag hierop niet bespaard worden. In uw belang plaatsen we dan ook enkel prothesen waarvan de producent minstens 15 jaar garantie biedt, en liever nog levenslang.

Litteken

Om een onzichtbaar litteken te bekomen wordt de wonde alleen maar onderhuids gehecht en de huid zelf daarna dichtgekleefd. Er zijn dus geen klassieke hechtingen.

Wanneer de implantaten via de borstplooi worden ingebracht houdt u een fijn lijntje over aan de ingreep. Een prothese die via de tepel geeft bijna een onzichtbaar litteken.

Verdoving

Door de verfijning van de operatieve techniek en door sterke vooruitgang in de anesthesie de laatste jaren, wordt een borstvergroting onder lichte roesverdoving en plaatselijke verdoving uitgevoerd. Na de ingreep zal u zich hierdoor veel fitter voelen. Een overnachting in de kliniek is daardoor ook overbodig.

Herstel

De eerste 48 uren na de ingreep kunnen flink pijngevoelig zijn. Klassieke pijnstillers zoals ibuprofen en paracetamol kunnen echter het meeste leed verlichten. Na de ingreep wordt de boezem ingetaped. Dit speciale verband wordt na 1 week verwijderd. Vanaf dan kan men douchen. Nadien draagt men een elastische sport-bh gedurende nog een zestal weken, overdag.

Normaliter kan u één week na uw ingreep opnieuw het werk hervatten.

Sport waarbij de borstspieren gebruikt worden (fitness, tennis, powertraining) herneemt u best pas 1 maand na de ingreep.

De prothese is na twee maanden stevig verankerd in het lichaam.

Mogelijke risico’s en verwikkelingen

Een borstvergroting is één van de veiligste operaties. Afstoting door infectie komt bijna nooit voor en kapselvorming is zeldzaam. We dienen bovendien antibiotica toe tijdens de ingreep. Het risico op kapselvorming wordt sterk verminderd door het gebruik van siliconenprothesen met een ruw getextureerd oppervlak die submusculair (achter de spier) worden geplaatst. Mocht zich toch een kapselcontractuur voordoen, dan kan dit behandeld worden. Nabloeding is zeldzaam. Het wordt vermeden door nauwkeurige lasercoagulatie van eventueel bloedende bloedvaatjes.

Voorzorgen

Al onze ingrepen worden in de meest veilige omstandigheden uitgevoerd door de plastisch chirurg, die wordt bijgestaan door een professioneel team.

Hoewel een borstvergroting meestal onder lokale verdoving gebeurt, wordt u tijdens de ingreep toch continu gemonitord (automatische, herhaaldelijke bloeddrukmetingen, constante zuurstofsaturatie metingen, electrocardiogram) door een anesthesist. Eén of twee gediplomeerde verpleegkundigen maken deel uit van het operatieteam. Alleen deze werkwijze garandeert de hoogst mogelijke veiligheid voor u als patiënt.

De plaatselijke verdoving zorgt niet alleen voor een ingreep zonder pijn, maar ook voor minimaal bloedverlies en blauwe plekken.

Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, gelieve dit vooraf mee te delen aan de arts (bv. acetylsalicylzuur, asaflow, cardioaspirine, dipiridamole, plavix, sintrom, marevan e.a.)

Na uw ingreep krijgt u het persoonlijk mobiel GSM-nummer van uw plastisch chirurg zodat u zich veilig voelt.

Andere vragen over borstvergroting

Hoe kies ik het volume dat het beste bij mij past?

U kunt zelf experimenteren met een opvulbaar zakje dat u in uw bh kan steken. Vraag deze zakjes aan uw plastisch chirurg.


Kan ik nog borstvoeding geven?

Ja dit kan omdat de melkkanalen niet doorgesneden worden. De borstklier zelf blijft intact bij de plaatsing van de prothese.


Blijft de gevoeligheid van de tepel behouden?

Ja.


Moeten deze prothesen ooit vervangen worden?

Normaal hebben implantaten een levensduur van 15 tot 25 jaar. Niemand kan daar een exacte termijn op kleven, wanneer zij aan vervanging toe zijn. Wij werken enkel samen met producenten die een levenslange garantie geven op scheuren.

Zijn siliconen wel veilig?

Ja, verschillende grote wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat siliconen ongevaarlijk zijn. Er is geen verband vastgesteld met borstkanker, immuniteitsziektes of reuma. Door de nieuwe fabricatieprocessen komen lekken niet meer voor. Dit komt omdat het zakje waarin de siliconen zitten ondoorlaatbaar is en omdat de siliconenvullingen van nu vaster van samenstelling zijn dan vroeger.  Men spreekt van cohesieve gel vulling.


Moet ik jaarlijks op controle komen?

Neen, dit is overbodig.


Hoe moet het borstkanker onderzoek verder?

Als u borstimplantaten heeft kan borstkankeronderzoek gebeuren met echografie. Mammografie is niet meer mogelijk omdat prothesen röntgenstralen niet doorlaten. Bovendien kan een mammografie het implantaat beschadigen doordat de borst samengeplet wordt.


Is een prothese geplaatst achter de spier pijnlijker?

Neen, dit wordt soms beweerd maar is niet juist. Tijdens de ingreep worden immers de borstspier en de borstklier verdoofd.

Aanverwante onderwerpen

borstverkleining
borstlift
borstlift met implantaten
tepelverkleining
gynecomastie

Contact

Ingrepen en consultatie (na afspraak)

A.Z. Jan Portaels
Gendarmeriestraat 65
B-1800 Vilvoorde
België
T: +32 (0)2 257 59 74

VITAZ campus Lokeren
Lepelstraat 2
9160 Lokeren
België
T: +32 (0)9 432 17 88

Bekijk meer foto's